HomeBordurenKlokkenEsperantoDeDagVan


Home
Borduren
Klokken
Esperanto
DeDagVan

     
Op deze website staat iedere dag waar er in de wereld speciaal aandacht aan wordt geschonken.
Voor opmerkingen of voor nieuwe feestdagen, email naar An Olijslagers

Vandaag is het:
woensdag 12 mei 2021
11 mei 2021: IJsheiligen
Organisatie: Christenen
Waar: Westen
Aantal dagen: van 11 t.e.m. 14 Mei
Wanneer: 05-11
Geschiedenis: IJsheiligen is een van de oudste en wellicht het bekendste begrip uit de volksweerkunde. De eerste berichten over deze -strenge heren- dateren van rond het jaar 1000. De IJsheiligen zijn St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius. Zij vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei.
Website: -
12 mei 2021: Dag van de Verpleging
Organisatie: -
Waar: Westen
Aantal dagen: 1 dag
Wanneer: 05-12
Geschiedenis: Op 12 mei, de verjaardag van Florence Nightingale, is het de Internationale Dag van de Verpleging. Over de hele wereld is er op deze dag bijzondere aandacht voor de bijdrage van verpleegkundigen en verzorgenden aan de gezondheidszorg. In vele zorginstellingen zijn er op en rond 12 mei kleine en grote activiteiten. Verpleegkundigen en ook verzorgenden laten daarmee zien wat hun waarde is voor de gezondheidszorg. De dag staat in het teken van verbetering van de kwaliteit van zorg en versterking van de beroepstrots.
Website: -
13 april 2021: Ramadan
Organisatie: Islamieten
Waar: Westen
Aantal dagen: 1 maand
Wanneer: Negende maand van de Islamitische kalender
Geschiedenis: De ramadan is een speciale maand in de islamitische kalender, en wel de negende, waarop tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd. Het exacte begin van de Ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan. Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De ramadan leert mensen zelfdiscipline. De moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen elders op de wereld. Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van de openbaringen ontving die samen de koran vormden.
Website: -
12 mei 2021: Suikerfeest
Organisatie: Islamieten
Waar: Westen
Aantal dagen: 2 dagen
Wanneer: Eerste dag van de 10de maand (Islamitische kalende
Geschiedenis: Op de 1ste dag van de tiende maand, viert men het Suikerfeest, Id-al-Fitr, het feest van het breken van de vasten. Het einde van de Ramadan. Het exacte begin is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan. De hier gegeven datum is de datum van de volle dag. Het Suikerfeest begint op de dag ervoor bij zonsondergang. Het Suikerfeest, ook wel het kleine feest, (Turks: Şeker Bayramı) is de uitbundigste gebeurtenis in het islamitisch jaar. Na dertig dagen overdag niet gegeten, gedronken, gerookt of gevreeen te hebben wordt de traditionele Ramadan (Vastenmaand) afgesloten.
Website: -
12 mei 2021: Dag van de Receptioniste
Organisatie: -
Waar: Wereld
Aantal dagen: 1 dag
Wanneer: Tweede Woensdag van Mei
Geschiedenis: Sinds 1991 wordt de tweede woensdag in mei gereserveerd voor het vieren van National Receptionists Day. Het idee achter Dag van de Receptioniste is om receptionisten meer erkenning en waardering te geven. Terecht, want per slot van rekening zijn de receptionisten vaak het eerste aanspreekpunt van een bedrijf.
Website: https://www.nationalreceptionistsday.com/

voor het laatst bijgewerkt op 11-2-2021